Τι είναι το dry hopping και γιατί το βλέπω σε πολλές συνταγές?
Το dry hopping με 2 λόγια, είναι η προσθήκη λυκίσκου στη ζυμωμένη μπύρα πριν εμφιαλωθεί, για 5 μέρες.
Γιατί όμως να κάνω dry hopping?
Ο κάθε λυκίσκος εκτός απ τις πικρικές του ικανότητες, έχει και αρωματικές.
Λυκίσκοι όπως ο Citra και ο Mosaic αναδύουν αρώματα εσπεριδοειδών. Κάποιοι άλλοι, αρώματα τροπικών φρούτων, γήινα ή ανθικά. Μπορεί βέβαια να γίνει και συνδυασμός λυκίσκων. Όταν λοιπόν θέλουμε να προσδώσουμε στη μπύρα μας έξτρα άρωμα, μπορούμε αφού ολοκληρωθεί η ζύμωση, να προσθέσουμε περίπου 100γρ λυκίσκων ανά 23λίτρα μπύρας, σε σακουλάκι λυκίσκου (για να σουρωθεί πιο εύκολα), για 5 μέρες.
Δεν ξεχνάμε βέβαια να απολυμάνουμε το καλτσάκι του λυκίσκου και τα χέρια μας πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία.
DH συνήθως γίνεται σε American ή English IPA / PALE ALE, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλη συνταγή θέλετε. Θυμηθείτε, φτιάχνετε τη δική σας μπύρα, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει!
DH εννοείται πως μπορεί να γίνει, είτε φτιάχνοντας μπύρα με τη μέθοδο BIAB είτε με Beer kit, σημασία έχει να έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση.
Αν θελήσει κάποιος, μπορεί αφού έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση, να μεταγγίσει τη μπύρα του σε νέο κάδο και να κάνει εκεί το DH. Επειδή όμως και στο δεύτερο κάδο θα έχει δημιουργηθεί ίζημα απ την καθίζηση, για να εμφιαλώσουμε, θα πρέπει να μεταγγίσουμε εκ νέο σε νέο καθαρό απολυμασμένο κάδο ώστε να ρίξουμε και τα σάκχαρα εμφιάλωσης.
Η διαδικασία του DH είναι απλή και καλό είναι να γίνεται σε αρκετές μπύρες ανεξαρτήτου είδους για να δοθεί ένας μοναδικός χαρακτήρας στη μπύρα σας. Μπυραματιστείτε!
Ακόμα έχεις απορία ?
Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.