Η μέθοδος αυτή, εις την αγγλικήν Malt Extract, βρίσκεται ανάμεσα στην μέθοδο του έτοιμου κίτ και του All Grain.
Χρησιμοποιούμε δηλαδή και εκχύλισμα βύνης (malt extract) και φρέσκια βύνη (malt) .
Εδώ, δεν θα χρειαστεί να εκχυλίσουμε τη βύνη για να πάρουμε τα σάκχαρά της, παρά μόνο ειδικές βύνες για να αποκτήσουμε σώμα, χρώμα, γεύση, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Από εξοπλισμό, θα χρειαστούμε ιδανικά το total ένα θερμόμετρο(αναλογικό ή ψηφιακό) και την κατσαρόλα του σπιτιού μας.
Πως θα το φτιάξω δηλαδή?
Στην κατσαρόλα μας, ζεσταίνουμε 3 λίτρα νερό στους 65-66oC.
Προσθέτουμε την ειδική φρέσκια βύνη της συνταγής και την αφήνουμε σε σταθερή θερμοκρασία για 30 λεπτά. Εδώ καλό είναι να αναδεύουμε ανά 10 λεπτά, έχοντας πάντα τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Ιδανικά, έχουμε την βύνη σε ένα διχτάκι ώστε να μπορέσουμε να την σουρώσουμε με μία κίνηση.
Σουρώνουμε τη βύνη και προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας τη μισή ποσότητα ξηρής βύνης. Δεν χρειάζεται να μετρήσουμε ακριβώς τα γραμμάρια, απλά το κάνουμε για να μην γεμίσει υπερβολικά η κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί και δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε να βράσει.
Προσέχουμε τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός να μην υπερχειλίσει και καούμε. Εδώ όντως θέλει προσοχή γιατί δεν θες να χυθεί το μείγμα στην κουζίνα πίστεψέ με.
Με το που αρχίσει ο βρασμός για τα καλά, προσθέτουμε την πρώτη δόση λυκίσκου και μετράμε αντίστροφα 60 λεπτά, ανοίγοντας μία μπύρα για να απολαύσουμε τον βρασμό.
Όταν μία συνταγή αναφέρει π.χ 30γρ λυκίσκου τάδε στο 60′, σημαίνει ότι θέλουμε να βράσει 60 λεπτά, άρα τον βάζουμε στην αρχή του βρασμού και όχι 60 λεπτά αφού ξεκινήσει ο βρασμός.
Αφού τελειώσουμε το στάδιο του βρασμού, θα κλείσουμε τη φωτιά και θα το αφήσουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά, ιδανικά βάζοντας την κατσαρόλα σε νερό.
Μέχρι να κρυώσει θα προσθέσουμε στην κατσαρόλα και την υπόλοιπη ξηρή βύνη της συνταγής.
Και μετά και μετά?
Απολυμαίνουμε τον κάδο ζύμωσης και τον αναδευτήρα (σύμφωνα με τον οδηγό) και αραιώνουμε το μείγμα της κατσαρόλας (ζυθογλεύκος) στον κάδο μας έως τα τελικά λίτρα της συνταγής με κρύο νερό.
Καλό θα είναι τη λάσπη με τους λυκίσκους που θα μείνει στον πάτο της κατσαρόλας να μην τα βάλουμε στον κάδο, ώστε η μπύρα να έχει πιο καθαρή γεύση.
Σιγουρευόμαστε ότι η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από τους 23oC και έπειτα ρίχνουμε τη μαγιά.
Ανακατεύουμε αρκετά καλά για να αφρίσει το μείγμα μας ώστε να προστεθεί οξυγόνο και να μπορέσει η μαγιά να ζυμώσει ευχάριστα.
Κλείνουμε τον κάδο, βάζουμε την αεροπαγίδα και της προσθέτουμε λίγη βότκα για να είναι απολυμασμένη κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.
Πότε πίνω?
Αφού περάσει 1 εβδομάδα, παίρνουμε μέτρηση με το πυκνόμετρό μας.
Συμβουλευόμαστε την συνταγή μας για την τελική πυκνότητα (FG).
Αν δεν είμαστε σίγουροι, ξαναμετράμε σε 2 μέρες.
Αν έχουμε την ίδια ένδειξη, μπορούμε να εμφιαλώσουμε όπως παρακάτω:
Μεταγγίζουμε χαλαρά όλη την μπύρα με τον σωλήνα μετάγγισης στον δεύτερο κάδο, χωρίς να κάνουμε παφλασμούς.
Προσθέτουμε την ποσότητα γρ/lt δεξτρόζη σύμφωνα με τη συνταγή και αναδεύουμε ελαφρώς. Αν θες μπορείς να προθέσεις σε ενα μπρίκι 150-250ml νερό και να αραιώσεις εκεί τη δεξτρόζη αφού το ζεστάνεις για να διαλυθεί καλύτερα.
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε, πως ό,τι θα ακουμπήσει η μπύρα μας θα πρέπει πρώτα να έχει απολυμανθεί.
Εμφιαλώνουμε την μπύρα μας στα μπουκάλια και περιμένουμε 10 μέρες μέχρι να ανοίξουμε το πρώτο δείγμα. Καλό θα είναι να αποθηκευτούν σε χώρο κάτω των 20oC.
Μην ξεχνάς, ότι όσο αφήνεις την μπύρα στα μπουκάλια να ωριμάσει τόσο περισσότερο γεύση αποκτά.
Επίσης, το youtube,το google και το Beeramatistirio είναι φίλοι σου, μπορείς να τους ρωτήσεις για όποια απορία έχεις!
Εις υγείαν!
οταν γραφετε πως προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας 1,5kg συμπυκνωμένη βύνη προκειται για την Ξηρή βύνη Light ?
ακριβώς
Πόσο μεγάλη κατσαρόλα χρειάζεται για αυτη την μέθοδο?
Σίγουρα 8-10 λίτρα
Καλημέρα Αλέξανδρε,
γράφεις “Με το που αρχίσει ο βρασμός για τα καλά, προσθέτουμε την πρώτη δόση λυκίσκου”. Στη συνέχεια της παρασκευής δεν αναφέρεις πότε θα βάλουμε την υπόλοιπη ποσότητα του λυκίσκου. Πότε θα γίνει αυτό?
Αυτο εχει να κανει με τη συνταγή. Μπορεί να εχει λυκίσκο μονο στο 60′. Μπορει να εχει διαφορετικούς συνδυασμούς. π.χ 20γρ στο 60′ και 20γρ στο 10′. Παντα ακολουθουμε τη συνταγη.