Λίγα λόγια για την Oatmeal Stout.
Το είδος Oatmeal Stout γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό, συνέβαλε η αναζήτηση ενός νέου είδους, ανάμεσα στην irish stout και τη sweet stout. H απάντηση ήταν η προσθήκη βρώμης στο grainbill. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η γεύση να είναι ελαφρώς ελαιώδης με αρκετό σώμα αλλά όχι το σώμα της sweet stout από την λακτόζη. Κυριαρχούν οι γεύσεις από καφέ και κρέμα, με νότες σοκολάτας γάλακτος.
Η επίγευση είναι μέτρια γλυκιά προς μέτρια ξηρή. Τα αρώματα που κυριαρχούν είναι ο καφές, η σοκολάτα και η ελαφριά καραμέλα. Η ενανθράκωση πρέπει να είναι μέτρια για να γίνονται αντιληπτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά του είδους.
Grainbill
Μιλώντας για Stout, η βύνη βάσης που συνήθως χρησιμοποιείται είναι η pale ale και η Maris Otter, σε ποσοστό τουλάχιστον 70%, ώστε να πάρουμε ζυμώσιμα σάγχαρα.
Η βύνη roasted barley, που δίνει την χαρακτηριστική γεύση και άρωμα του καφέ, μπορεί να μπει σε ποσοτό έως 5%, όπως και η βύνη chocolate.
Καραμελωμένες βύνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποσοστό έως 10% προκειμένου να δώσουν μία ευχάριστη γλυκάδα και περισσότερο σώμα. Κατά προτίμηση επιλέγουμε τις σκουρόχρωμες για να πάρουμε πιο ψημένα χαρακτηριστικά.
Λακτόζη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μέτρο, προκειμένου να δώσει σώμα και ελαφρώς γλυκιά γεύση, όμως χωρίς υπερβολές για να μην υπερκαλύψει τα βασικά χαρακτηριστικά του είδους.
Τέλος η βρώμη που είναι και το βασικό χαρακτηριστικό μίας Oatmeal Stout, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από 5% έως και 20%.
Λυκίσκος
Ο λυκίσκος σε αυτό το είδος αλλά και γενικότερα στη Stout δεν κατέχει κυρίαρχο ρόλο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα απλός ανθικός όπως East Kent Golding, Hall Mittelfruh, ή και κάποιος αποκλειστικά πικρικός στο 60’, όπως Magnum, Warrior κ.ά.
Μαγιά
Όπως και στον λυκίσκο, έτσι και η μαγιά πρέπει να είναι ουδέτερη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο αγγλικό ουδέτερο στέλεχος όπως Fermentis s-04, Lallemand Nottingham Ale κ.ά
Τι άλλο να προσθέσω?
Μιλώντας για Stout, έρχεται κατ ευθείαν στο μυαλό μας τα χαρακτηριστικά του καφέ και της σοκολάτας. Μπορούμε λοιπόν να προσθέσουμε μετά τη ζύμωση, σε δευτερεύοντα κάδο, για 5-10 μέρες κόκκους καφέ ή σπόρους κακάο ή και τα δύο. Μην ξεχάσεις να τα απολυμάνεις στη βότκα πριν τα ρίξεις.
Ροκανίδια βαρελιού, δεν συνηθίζονται γιατί βαραίνουν την έκδοση της Oatmeal Stout, αλλά πάντα με έναν μπειραματισμό θα βγάλουμε συμπεράσματα.
Προσέχουμε να μην υπερβάλουμε με τις ποσότητες και πάντα δοκιμάζουμε τακτικά για να μην ξεφύγουμε απ τον αρχικό χαρακτήρα του είδους.
Tips
- Μάσαρε στους 67 oC για τέλειο σώμα.
- Πρόσθεσε τις μαύρες βύνες στα τελευταία 10 λεπτά της πολτοποίησης για να αποφύγεις τις τανίνες και να μεγιστοποιήσεις τη γεύση.
- Υπολόγισε τον βρασμό του γλεύκους για 90΄.