Πως φτιάχνουμε μπύρα με έτοιμο κίτ (Επίπεδο 1)

Αρχικά, θα πρέπει να επιλέξουμε τον εξοπλισμό.

Στο Beeramatistirio, έχουμε ετοιμάσει 2 σετ εξοπλισμού ανάλογα με τις διαθέσεις του κάθε ερασιτέχνη.
Το “Base” έχει τα απολύτως απαραίτητα που θα χρειαστεί κάποιος ώστε να αρχίσει την παραγωγή μπύρας.
Το “Total” έχει περισσότερο εξοπλισμό που θα σας λύσει τα χέρια και θα κάνει την παρασκευή παιχνιδάκι. Προτείνουμε το συγκεκριμένο σετ γιατί αργά ή γρήγορα θα χρειαστείτε όλα τα παραλκόμενα , όπως τον ψεκαστήρα απολύμανσης φιαλών και τον δεύτερο κάδο.
Εκτός λοιπόν από τα παραπάνω, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα μπουκάλια μπύρας. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μεταχειρισμένα, θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι είναι απολύτως καθαρά ώστε να τα χρησιμοποιήσετε, αλλιώς εδώ υπάρχουν καινούρια.

Καθαρισμός και Απολύμανση

Θα πρέπει πρώτα να καθαρίσουμε και μετά να απολυμάνουμε όλο τον εξοπλισμό αλλά και οτιδήποτε άλλο ακουμπήσει η μπύρα μας.
Αρχίστε με τον κάδο ζύμωσης. Καθαρίστε τον και μετά ρίξτε το απολυμαντικό και οτιδήποτε άλλο θέλετε να απολυμάνετε εντός του κάδου (αναδευτήρα κτλ) και ανακινήστε για 2-3 λεπτά ώστε να έχουμε σωστό αποτέλεσμα.
Αν ο εξοπλισμός μας είναι καινούριος δεν χρειάζεται καθαρισμό αλλά απευθείας απολύμανση. Γενικότερα, όταν ολοκληρώνουμε μία παρασκευή ή όταν αδειάζουμε ένα μπουκάλι μπύρας, καλό είναι να καθαρίζουμε/ξεπλένουμε τα σκεύη μας ώστε να τα βρούμε καθαρά την επόμενη φορά που θα τα χρησιμοποιήσουμε.

Χρησιμοποιώντας το έτοιμο κίτ μπύρας.

Το μείγμα του έτοιμου κιτ, δεν χρειάζεται βρασμό. Απλά πρέπει να το αραιώσουμε με νερό ώστε να ρίξουμε τη μαγιά. Αν το αραιώσουμε σε κρύο νερό ίσως δεν διαλυθεί. Γι αυτό, μπορούμε να ζεστάνουμε την συσκευασία (χωρίς τη μαγιά) σε ένα κατσαρολάκι ώστε το περιεχόμενο να γίνει λιγότερο παχύρευστο. Εμείς στο Beeramatistirio, βάζουμε 3-4 λίτρα ζεστό νερό (40-60oc) στον κάδο ζύμωσης και το διαλύουμε απ’ ευθείας εκεί, μαζί με τα απαιτούμενα σάκχαρα (βύνη ή δεξτρόζη).
Έπειτα, συμπληρώνουμε με κρύο νερό μέχρι την απαιτούμενη ποσότητα (π.χ. 23 λίτρα) και προσθέτουμε τη μαγιά.
Γενικότερα δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας, αρκεί να απολυμάνεις τον εξοπλισμό σου. Μην ξεχάσεις να ανακατέψεις πολύ καλά, σε σημείο που να αφρίσει το μείγμα σου, ώστε να οξυγονωθεί καλά. Αυτό θα βοηθήσει τη μαγιά να ζυμώσει σωστά.

Αεροπαγίδα

Κλείστε το δοχείο ζύμωσης και τοποθετήστε την αεροπαγίδα. Ρίχνουμε στην αεροπαγίδα κάποιο αλκοολούχο διάλυμα (συνήθως βότκα) ώστε να παραμένει απολυμασμένη καθόλη τη διάρκεια της ζύμωσης.
Γιατί όμως βότκα? Γιατί είναι άχρωμη και άγευστη οπότε και να πέσει μέσα στη μπύρα δεν θα έχουμε θέμα αλλοίωσης του προϊόντος μας. Ναί, μπορούμε να βάλουμε και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο.

Έναρξη της ζύμωσης!

Μετά από λίγες ώρες, η δημιουργία φυσαλίδων αρχίζει, που σηματοδοτεί την έναρξη της ζύμωσης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου: αν διατηρείται γύρω στους 20 °C, η ζύμωση διαρκεί 4-7 ημέρες.  Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, η ζύμωση διαρκεί περισσότερο χρόνο, ενώ σε υψηλότερες θερμοκρασίες καταλήγει σε 3-4 ημέρες.

Ολοκλήρωση ζύμωσης

Ένας γενικός κανόνας για το πότε θα καταλάβουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση, είναι όταν οι φυσαλίδες από την αεροπαγίδα σταματήσουν. Αν δεν σταματήσουν, δεν σημαίνει ότι η ζύμωση συνεχίζεται. Αυτό θα μας το πει το πυκνόμετρο.
Γεμίστε τον δοκιμαστικό σωλήνα και βάλτε το πυκνόμετρο για να πάρετε μέτρηση. Μπορείτε να ξεκινήσετε την εμφιάλωση, όταν η μετρούμενη τιμή συμπίπτει με την τελική πυκνότητα (FG) π.χ 1.010 που ορίζεται για κάθε κίτ μπύρας. Εάν η τιμή είναι μεγαλύτερη, περιμένετε μερικές ημέρες, ώστε να επιτρέψετε το τέλος της ζύμωσης. Γενικότερα, εάν η μέτρηση είναι σταθερή για 2-3 μέρες η ζύμωση έχει ολοκληρωθεί.

Εμφιάλωση

Καθαρίστε καλά τα μπουκάλια σας. Αν τα αγοράσατε καινούρια αρκεί ένα ξέπλυμα. Ψεκάστε τα με απολυμαντικό όπως και τα καπάκια. Αφήστε τα να στεγνώσουν χωρίς απαραίτητα να τα ξεπλύνετε, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο «δέντρο» για το στέγνωμα των μπουκαλιών.
Προτού μεταγγίσουμε τη μπύρα μας στα μπουκάλια, θα πρέπει να δημιουργήσουμε το ανθρακικό. Για να γίνει αυτό, ρίχνουμε σε κάθε φιάλη 7gr δεξτρόζης ανά λίτρο ή γενικότερα μισό κουταλάκι του γλυκού.
Μπορείτε εξίσου να χρησιμοποιήσετε τις καραμέλες ανθρακικού της Mangrove Jacks.
Εάν έχουμε δεύτερο κάδο, μπορούμε να ρίξουμε την απαιτούμενη ποσότητα δεξτρόζης για το ανθρακικό, απευθείας στον δεύτερο κάδο που έχουμε μεταγγίσει την καθαρή μπύρα, να την ανακατέψουμε ώστε να διαλυθεί και να εμφιαλώσουμε.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Αφού η ζύμωση έχει ολοκληρωθεί, δεν επιθυμούμε οξυγόνωση στη μπύρας μας. Οπότε η όλη διαδικασία της εμφιάλωσης-μετάγγισης θα πρέπει να γίνει χωρίς έντονα ανακατέματα και παφλασμούς.

Ωρίμανση

Ανακινήστε τις κλειστές φιάλες προκειμένου να λιώσει η δεξτρόζη. Τοποθετήστε τα μπουκάλια κάθετα για τουλάχιστον 8-10 ημέρες σε θερμοκρασία μεταξύ 18 ° και 24 °C (δεύτερη ζύμωση) και έπειτα τοποθετήστε τες σε ένα δροσερό μέρος. Μετά από περίπου 20 ημέρες, η μπύρα είναι έτοιμη να καταναλωθεί. Για τους επόμενους 1-3 μήνες η μπύρα σας θα συνεχίζει να ωριμάζει στις φιάλες και η γεύση της θα βελτιωθεί σημαντικά. Τα ιζήματα που σχηματίζονται στο κάτω μέρος των φιαλών, προκαλούνται από φυσική ζύμωση και είναι εντελώς ακίνδυνα.

Προϋπόθεση κατανάλωσης, καλή παρέα και καλοί μεζέδες!
Εις υγείαν!

Αφήστε μια απάντηση