Θα χρειαστείτε ένα Κίτ Εξοπλισμού , το επιθυμητό Κίτ Μπύρας και 1,2κιλά δεξτρόζη
Καθαρισμός και Απολύμανση
Θα πρέπει πρώτα να καθαρίσουμε και μετά να απολυμάνουμε όλο τον εξοπλισμό αλλά και οτιδήποτε άλλο ακουμπήσει η μπύρα μας. Καθαρίστε αρχικά τον κάδο ζύμωσης, έπειτα ρίξτε 2-3 λίτρα χλιαρού νερού και 2-3 κουταλιές του γλυκού απολυμαντικής σκόνης (περιλαμβάνεται στον εξοπλισμό). Ρίξτε ό,τι άλλο θέλετε να απολυμάνετε, μέσα στον κάδο με το απολυμαντικό υγρό και στη συνέχεια κλείστε το καπάκι. Ανακινήστε καλα για 1 λεπτό ώστε να απολυμανθούν όλα πλήρως. Το αφήνουμε να δράσει για 2 λεπτά και έπειτα το αδειάζουμε, χωρίς απαραίτητα να το ξεπλύνουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Χρησιμοποιώντας το έτοιμο κίτ μπύρας.
Το μείγμα του έτοιμου κιτ, δεν χρειάζεται βρασμό. Απλά πρέπει να το αραιώσουμε με νερό ώστε να ρίξουμε την μαγιά.
Αν το αραιώσουμε σε κρύο νερό ίσως δεν διαλυθεί σωστά. Γι αυτο μπορούμε να ζεστάνουμε την συσκευασία (χωρις την μαγιά) σε ένα κατσαρολάκι ώστε να γίνει λιγότερο παχύρευστο.
Εμείς στο Beeramatistirio, βάζουμε 3-4 λίτρα ζεστό νερό (40-60oc) στον κάδο ζύμωσης και το διαλύουμε απ ευθείας εκεί μαζί με την δεξτρόζη. Έπειτα, συμπληρώνουμε με κρύο νερό μέχρι την επιθυμητή ποσότητα και προσθέτουμε τη μαγιά.
Γενικότερα δεν υπάρχει κάποιος κανόνας, αρκεί να απολυμάνεις τον εξοπλισμό σου.
Μην ξεχάσεις να ανακατέψεις πολύ καλά, σε σημείο που να αφρίσει το μείγμα σου, ώστε να οξυγονωθεί καλά. Αυτό θα βοηθήσει τη μαγιά να ζυμώσει σωστά.
Αεροπαγίδα
Κλείστε το δοχείο ζύμωσης και τοποθετήστε την αεροπαγίδα. Ρίχνουμε στην αεροπαγίδα κάποιο αλκοολούχο διάλυμα (συνήθως βότκα) ώστε να παραμένει απολυμασμένη καθόλη τη διάρκεια της ζύμωσης.
Έναρξη της ζύμωσης!
Μετά από λίγες ώρες η δημιουργία φυσαλίδων αρχίζει, που σηματοδοτεί την έναρξη της ζύμωσης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου: αν διατηρείται γύρω στους 20 °C, η ζύμωση διαρκεί 4-7 ημέρες. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, η ζύμωση διαρκεί περισσότερο χρόνο, ενώ σε υψηλότερες θερμοκρασίες καταλήγει σε 3-4 ημέρες.
Ολοκλήρωση ζύμωσης
Ένας γενικός κανόνας για το πότε θα καταλάβουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση, είναι όταν οι φυσαλίδες από την αεροπαγίδα σταματήσουν. Καλύτερα όμως να χρησιμοποιήσετε το πυκνόμετρο. Γεμίστε τον δοκιμαστικό σωλήνα και βάλτε το πυκνόμετρο για να πάρετε μέτρηση. Μπορείτε να ξεκινήσετε την εμφιάλωση, όταν η μετρούμενη τιμή συμπίπτει με την τελική πυκνότητα (FG) π.χ 1.010 που ορίζεται για κάθε κίτ μπύρας. Εάν η τιμή είναι μεγαλύτερη, περιμένετε μερικές ημέρες, ώστε να επιτρέψετε το τέλος της ζύμωσης.
Εμφιάλωση
Καθαρίστε καλά τα μπουκάλια σας. Αν τα αγοράσατε καινούρια αρκεί ένα ξέπλυμα. Ψεκάστε τα με απολυμαντικό. Αφήστε τα να στεγνώσουν χωρίς απαραίτητα να τα ξεπλύνετε, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο «δέντρο» για το στέγνωμα των μπουκαλιών.
Τέλος απολυμάνετε και τα καπάκια .
Προτού μεταγγίσουμε τη μπύρα μας στα μπουκάλια, θα πρέπει να δημιουργήσουμε το ανθρακικό. Για να γίνει αυτό, ρίχνουμε σε κάθε φιάλη 7gr δεξτρόζης ανά λίτρο ή γενικότερα μισό κουταλάκι του γλυκού. Μπορείτε να αυξήσετε το επίπεδο, αν επιθυμείτε μια πιο αφρώδη μπύρα , δώστε όμως προσοχή στο πόση δεξτρόζη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, επειδή τα μπουκάλια μπορεί να σπάσουν αν ρίξετε υπερβολική ποσότητα.
Ωρίμανση
Ανακινήστε τις κλειστές φιάλες προκειμένου να λιώσει η δεξτρόζη. Τοποθετήστε τα μπουκάλια κάθετα για τουλάχιστον 5-8 ημέρες σε θερμοκρασία μεταξύ 18 ° και 24 °C (δεύτερη ζύμωση) και έπειτα τοποθετήστε τις σε ένα δροσερό μέρος. Μετά από περίπου 20 ημέρες, η μπύρα είναι έτοιμη να καταναλωθεί. Για τους επόμενους 1-3 μήνες η μπύρα σας θα συνεχίζει να ωριμάζει στις φιάλες και η γεύση της θα βελτιωθεί σημαντικά. Τα ιζήματα που σχηματίζονται στο κάτω μέρος των φιαλών, προκαλούνται από φυσική ζύμωση και είναι εντελώς ακίνδυνα.